top of page

Proč je černá barva v oblékání tak populární?

Aktualizováno: 29. 9. 2022



Černá je v našich končinách určitě nejvíce oblíbená barva vůbec. Důležité je zamyslet se, proč tomu tak je. Někdo bezesporu řekne, že sluší všem. S tímto názorem se já moc ztotožnit nemůžu. Ale řekněme, že i kdyby slušela. Znamená to, že ostatní barvy nám nesluší? Nebo to spíše vyplývá z toho, že černá barva nemá odstín a proto se nejsnadněji mezi sebou kombinuje. Věděli jste, že tam kde není světlo, je právě jenom černá barva a nic jiného? Černá znamená nepřítomnost barvy, tam kde není světlo, není ani barva. Černá je teoreticky nejtmavším odstínem všech barev.

Přidáním černé do jakékoliv barvy nevznikne další odstín.

Podle různých výkladů psychologie barev je černá barva známka inteligence. Dále se pak uvádí, že černá barva znamená konečné rozhodnutí, agresivní vzdor, absolutní odříkání a je výrazem pro bojovné „ne“.

Černá barva ale umí něco, co žádná jiná barva ne. A to zeštíhlit! To je důvodem proč po ní sahají tělnatější postavy. Černá vykreslí siluetu, ale zatají objem. Barvy a vzory naopak objem zdůrazní.

Vsadím se, že ranní oblékání vypadá u každé ženy podobně. Půlhodinu věnujete kombinaci zářivých barev, potom rychlé vystřízlivění před zrcadlem, mihnutím oka a ze strachu co by na to řekly kolegyně, se svlékáte. Potom následuje rychlopřevlečení do oblíbených kalhot a černého vršku, na to, že si vezmete černou bundu, kabát nebo sako bych si klidně i vsadila a hurá do práce. Tak aspoň můžete sklidit pochvalu, že jste se snažily vybočit z davu, ale dav vás nakonec strnul s sebou. Pevně věřím a doufám, že jednou na ulici budu potkávat spoustu barevného oblečení a nezůstanou tyhle kousky jenom ve skříni. Tam není jejich místo, oblečení se má nosit. Tak vzhůru do barev…

bottom of page